Měsíční program akcí pro děti

Léto je sice pomalu za námi a děti od září čeká spousta povinností, tak trochu si ale prázdninové dny můžete prodloužit na některé ze zábavných akcí v Plzni. Pravidelně pro vás chystáme program s tipy na akce vhodné pro děti různého věku. V měsíci září nechybí spousta akcí v zoo, festivaly hudby a divadla, kreativní dílničky i sportovní akce. Je z čeho vybírat!

Odkaz na akci

Program akcí pro děti v Plzni
01.09.2024 - 30.09.2024
vstupné dle jednotlivé akce

Náplavka na Úslavě (1. – 14. září 2024)

Multižánrový festival Náplavka k světu navštivte s dětmi nově na řece Úslava. Hudba, tančírny a další akce pod širým nebem budou tentokrát hýbat prostorem Letenského nábřeží ve čtvrti Doubravka. Na břehu řeky Úslavy se můžete těšit na čajovnu, výtvarné workshopy, jógu pod širým nebem a další pohodové open air akce.

Bosou nohou po zoo (2. září 2024)

Speciální šamanská komentovaná prohlídka děti netradičně provede zoo a symbolikou zvířat. Na prohlídku je nutné se předem registrovat.

Divadelní průvod Vendelín (3. září 2024)

Připojte se k Průvodu Vendelín, tradiční akci Divadla Josefa Kajetána Tyla, která již podeváté symbolicky otevře novou divadelní sezónu v Plzni. Průvod, pojmenovaný po Vendelínu Budilovi, který v roce 1902 stál u otevření nového Městského divadla v Plzni, se jako každý rok vydá z Mlýnské strouhy přes sadový okruh s cílem v prostoru u Velkého divadla. Zde se bude konat zábavný program v podání všech uměleckých souborů DJKT. Těšit se můžete i na doprovodný program pro děti.

Pilsen Busking Fest (5. – 8. září 2024)

Každé větší město má své pouliční umělce a pár byste jich určitě našli i v Plzni. Pokud ale přijedete do západočeské metropole na konci léta, budete moci v ulicích historického centra obdivovat přes 60 muzikantů, tanečníků, divadelníků a dalších umělců z nejrůznějších zemí světa. Žánrově bohatý hudební program doplní pouliční kouzelníci, freestyle fotbalisti a další umělci.

Slavnosti babího léta v zoo (7. – 8. září 2024)

Září v plzeňské zoologické a botanické zahradě bude i letos doslova překypovat doprovodným programem. První akcí budou tradičně Slavnosti babího léta na statku Lüftnerka s velkým moravským vinobraním a výstavou Zahrada podzimu. Těšit se můžete od 10 do 18 výstavu jiřinek a chryzantém, velké moravské vinobraní se vším, co k němu patří, přehlídku vinných hroznů a také ovoce.

Křimické kulturní léto (7. – 14. září 2024)

I v září ožije křimický zámek a další místa tradičním kulturním létem. Těšit se můžete na tradiční křimickou pouť, vinobraní sportovní den nebo výstavu železničních modelů v místní Sokolovně.

Kreativní dílna Smysl (v) umění (10. září 2024)

Ve výstavní síni „13“ Západočeské galerie zajděte s dětmi na dílnu s prvky artefiletiky. Všemi smysly tu zažijete umění díky obrazům Miloše Ševčíka. Místo je nutné rezervovat na emailu cislerova@zpc-galerie.cz nebo telefonicky 775 896 883.

Mezinárodní festival divadlo (11. – 19. září 2024)

Mezinárodní festival Divadlo tradičně zve do Plzně divadelní soubory z celého světa. Na festivalu můžete navštívit celou škálu mimořádných inscenací všech žánrů. Na své si přijdou milovníci klasické činohry, hudebního, tanečního, loutkového i pouličního divadla. Festival se koná v několika divadlech v Plzni, doprovodné akce festivalu probíhají také v prostoru U Branky, na náměstí Republiky nebo v kulturním středisku DEPO2015. Na doprovodné akce je vstup zdarma.

Oživlý statek v zoo (14. září 2024)

O víkendu 14. a 15. 9. budou návštěvníci Lüftnerky od 10 do 18 hodin svědky oživlého statku. Nebude chybět ani dětská řemeslnická univerzita s tvůrčími dílnami. Novinkou letošního ročníku bude obnovená Vinická pouť, čemuž bude odpovídat též atmosféra na statku a jídelníček místní hospody.

Psí den (14. září 2024)

Milujete společně strávený čas s psími parťáky? Pokud ano, určitě navštivte v sobotu 14. září další ročník největší akce v kraji zasvěcené našim čtyřnohým přátelům. Borský park se už potřinácté změní v agility hřiště, kde si společně vyzkoušíte psí sporty, závody a soutěže.

Hrajeme si s pohádkou (15. září 2024)

Mimořádné zábavné představení plné pohádek, soutěží i diskohrátek pro děti od 3 let. Součástí představení jsou tři pohádky, které malý divák dobře zná a může vstupovat do jejich děje. Zároveň se v průběhu inscenace děti protáhnout, zatančí a předvedou své znalosti známých příběhů.

Kreativní dílna Kafka ve filmu (18. září 2024)

Ve výstavní síni Masné krámy Západočeské galerie zajděte s dětmi od 16 hodin na kreativní dílničku v rámci výstavy Kafka ve filmu. Místo je nutné rezervovat na emailu cislerova@zpc-galerie.cz nebo telefonicky 775 896 883.

Plzeňské historické podzemí za svitu baterek (19. – 22. září 2024)

Nenechte si ujít speciální prohlídku plzeňského podzemí pouze za svitu baterek. Poznáte život pod městem a díky exponátům a vystaveným nálezům proniknete i do historie města a každodenního života středověkých obyvatel města Plzně. Navíc objevíte další autentičtější část celé podzemní chodby, kterou navštívíte pouze během prohlídek za tmy. Myslete na to, že v podzemí je chladněji a teple se oblečte.

Veletrh cestovního ruchu ITEP (19. – 21. září 2024)

Tradiční veletrh cestovního ruchu letos opět nabídne pestrou nabídku tuzemských i zahraničních vystavovatelů z řad měst, regionů, destinačních společností, cestovních kanceláří nebo gastronomie. V rámci letošního ročníku, jež se zaměřuje na aktivně strávenou dovolenou, alespoň pomyslně šlápnete do pedálů a formou soutěžní cyklostezky si projedete nejvýznamnější cyklistické body, památky a provozy z celého Česka. Těšit se můžete i na edukativní program pro základní a střední školy a řadu cestovatelských a tematických přednášek. Pro školáky je pak připravena zábavná edukativní stezka s tematikou Karla IV. a na své si přijdou i ti nejmenší v dětské zóně. Ve čtvrtek a v pátek bude otevřeno od 10 do 18 hodin a v sobotu od 10 do 17 hodin.

Filmový festival Finále Plzeň (20. – 25. září 2024)

Babí léto a film už tradičně patří v Plzni k sobě. I letos se můžete těšit na už 37. ročník festivalu Finále Plzeň, jehož projekce jsou plánovány mezi 20. až 25. zářím. Národní přehlídka celovečerních filmů, dokumentů, seriálů, internetových projektů a krátkých filmů mladých tvůrců slibuje opět bohatý program a speciální promítání pro děti.

Oslavy 15 let Muzea loutek (21. září)

Třetí zářijový týden láká Muzeum loutek malé i velké k oslavě 15 let od otevření na náměstí Republiky. Při této slavnostní příležitosti se vaše ratolesti mohou zapojit do připraveného dračího trojboje, ve kterém budou plnit zábavné úkoly.

Prohlídky tramvajové vozovny na Slovanech (21. září 2024)

Plzeňské městské dopravní podniky zvou v rámci programu Industry Open na prohlídky tramvajové vozovny na Slovanech. Navštivte měnírnu i haly oprav a údržby a objevte, kde se PMDP starají o žluté plzeňské tramvaje. Vstupenky

Škoda FIT půlmaraton (22. září 2024)

Už po deváté bude plzeňské náměstí Republiky dějištěm běžecké události měsíce, jejíž start a cíl je naplánován právě do sousedství zdejší katedrály. Kromě půlmaratonu budou součástí programu také štafetové běhy, rodinný běh a dětský běh. Trasa závodu je vedena centrem a jeho okolím s přívětivým výškovým profilem, což zaručuje příjemně strávený den se sportem.

DEPO Street Food Market (28. září 2024)

Na svatého Václava se do DEPO2015 vrátí oblíbený festival pouličního jídla. Street Food Market provoní okolí depa opět vůněmi nejrůznějších světových kuchyní. Těšit se můžete na spoustu stánkařů, kteří budou rozmazlovat vaše chuťové buňky vynikajícím jídlem a pitím. Na své si tu, mezi 10 a 18 hodinou, přijdou milovníci masa, ale i zdravého a fast food jídla.

Víkend otevřených ateliérů (28. – 29. září 2024)

Poslední zářijový víkend se v Plzni a okolí otevírají ateliéry talentovaných umělců, kterým budete moci nahlédnout pod ruku. A co víc, s výtvarníky proberete, co vás zajímá a spoustu nových výtvarných technik si také rovnou vyzkoušíte při uměleckých workshopech. Mezi jednotlivými stanovišti vás zdarma sveze speciálně vypravená tramvaj a mapu jednotlivých otevřených ateliérů si stáhnete na webu pořadatele.

Přes tři světadíly za medvědy v zoo (28. září 2024)

Na rodinné soutěžní putování Přes tři světadíly za medvědy se můžete v plzeňské zoo vydat od 10 do 17 hod. Cíl bude na vyhlídce do medvědího výběhu, ale ještě předtím na vás bude čekat u trojice gepardů súdánských velké překvapení.

Draci na Kozlu (do 15. září 2024)

Na zámku Kozel se usídlili Draci. Výstava obsahuje velké modely draků, zbraní, ale i trofejí. Všechny modely draků jsou vytvořeny v životní velikosti. Výstava je přístupná v otevíracích hodinách zámku a ve všední dny pouze na požádání. Stačí zazvonit na zvonek “Kancelář” u hlavního vstupu do zámku.

Kukuřičné bludiště v Plzni-Štěnovicích (do 30. září 2024)

Kousíček od Plzně ve Štěnovicích můžete s dětmi navštívit dobrodružné kukuřičné bludiště. Na ploše větší, než fotbalové hřiště budete luštit zábavné úkoly a snažit se z bludiště vymotat ven. Bludiště je vhodné pro menší děti až puberťáky, pro každého je připravené vhodné luštění. A ty nejodvážnější se mohou zúčastnit také nočního bloudění po tmě s baterkou. Všechny potřebné informace naleznete na webu Kukuřičáci.

Program v Divadle J. K. Tyla

S dětmi do divadla? Super nápad! Plzeňské divadlo J.K.Tyla nabízí v září spoustu představení pro děti v komorní atmosféře Malé scény. Zajít můžete na Malou mořskou vílu nebo Plzeňský pověsti. Vstupenky rezervujte na webu www.djkt.eu.