• Kultura
  • Prohlídky

Oslavy 28. října na Doubravce

Vstup zdarma

Na komentované procházky a stopovačku pro děti je potřeba předem zarezervovat místo.

Oslavy 28. října na Doubravce

Do Plzeňských oslav vzniku republiky se letos výrazněji zapojí městské části Doubravka a Lobzy. Ty totiž celé září a říjen také slaví, a to stoleté výročí od připojení k Plzni. Sérii akcí završí právě v pondělí 28. října. Čeká vás hned několik komentovaných procházek, na kterých budete poznávat současnou i historickou Doubravku. Plzeňskou čtvrť mapuje i historický komiks Doubravecké příběhy. Na motivy knihy, vydané při stoletém výročí, vznikne výstava, která bude do konce listopadu k vidění v informačním centru Visit Plzeň Paluba Hamburk.

Kam se můžete vydat?

S autorem scénáře Doubraveckých příběhů se od 10 hodin podíváte tam, kde historicky stávala ves Doubravka. S její aktuální podobou ji porovnáte na dobových fotografiích. Od 15 hodin pak nahlédnete do kostela sv. Jiří, kdy podniknete exkurz nejen do historie, ale také k pověstem a legendám, jimiž toto místo u soutoku Berounky a Úslavy oplývá. Na architektonickou procházku vás od 14 hodin vezme spolek Pěstuj prostor. A jestli dáváte přednost individuálnímu poznávání, nebo se vám termín zrovna jen nehodí, nemusíte zoufat. Až do 3. listopadu můžete stezkou projít sami dle panelové výstavy fotografií, která vás v ulicích Doubravky seznámí s důležitými místy, událostmi a osobnostmi této čtvrti. Abyste se ke komentovaným vycházkám mohli přidat, nezapomeňte si zarezervovat místo na Plzeňské vstupence.

Po stopách Doubravky se mohou vypravit také děti, a to rovnou na dvou poznávacích trasách. Při té první se připojí k vědomostní stezce Doubravka: 100 let součástí Plzně, která je povede právě kolem fotografických panelů. Speciálně pro malé zvědavce je připravená trasa druhá – stopovačka s názvem Poznávej Doubravku. Stopovat zvládnou s pomocí rodičů děti už od 3 let. Při plnění úkolů se naučí leccos nového o městě kolem sebe a v závěru obou cest se budou těšit z malé odměny.

Další tipy na akce

Plzeňské oslavy vzniku republiky
28. 10. 2024

Plzeňské oslavy vzniku republiky

DEPO Street Food Market v říjnu
28. 10. 2024

DEPO Street Food Market v říjnu

International Road Movie Festival
16. 10. 2024 – 19. 10. 2024

International Road Movie Festival

Juniorfest
08. 11. 2024 – 13. 11. 2024

Juniorfest

Animánie v Plzni
14. 11. 2024 – 17. 11. 2024

Animánie v Plzni

Martinské trhy
01. 11. 2024 – 11. 11. 2024

Martinské trhy